fbpx

Din vægt er IKKE lig med din sundhed!

Din vægt er IKKE lig med din sundhed!

Mange studier viser, at vægt har meget lidt at gøre med vores sundhed. Det er ikke nødvendigvis usundt at være tyk og det er heller ikke nødvendigvis sundere at være tynd. Vi har fået ørerne tudet fulde af det modsatte, men forskningen viser bare noget andet.

Intuitiv spisning stammer originalt fra 1995, og er en metode, der er evidensbaseret og vægtneutral. Det vil sige, at de sidste 25 år er der blevet forsket i denne her måde at se på sundhed, og der findes efterhånden ret mange store studier på området. Jeg beder dig blot om at huske på dette, for det her indlæg vil måske være det stik modsatte af alt det, du har lært om sundhed og vægt.

Sundhedsfaktorer som fx rygning, alkohol, bevægelse og sund, varieret kost (særligt frugt og grønt) har langt større betydning end vægten. Hvis bare en af disse sunde vaner er til stede, så er sundhedsrisikoen allerede betragteligt reduceret. Hvis alle fire vaner er til stede, så betyder vægten stort set ingenting for sundheden. Især bevægelse viser sig at have rigtig stor betydning.

Andre faktorer som fx søvn, stress, sociale relationer har også stor betydning for menneskers sundhed, så derfor giver det ikke rigtig nogen mening at måle sundhed ud fra vægten. Ofte bliver BMI fejlagtigt brugt som en måde at vurdere sundheden på, men den siger intet andet end sammenhængen mellem højde og vægt. Noget som det danske sundhedssystem ikke helt har forstået. Sundhed afhænger også af socioøkonomiske faktorer, som fx fattigdom og adgangen til sundhedsydelser. På det punkt er Danmark heldigvis ret godt med i modsætning til fx USA eller UK.

Stigmatisering og fatshaming overfor tykke mennesker har også stor betydning, da det er enormt stressende at leve i et samfund, hvor det er forkert at være i en større krop. Det tynde ideal, som bliver sat op på en piedestal af blandt andet skønhedsindustrien, gør det meget sværere at være tyk, for slankekurskulturen fortæller konstant, at det er forkert. Det er enormt ekskluderende, hvorimod intuitiv spisning og en vægtneutral tilgang er inkluderende. Bare det at købe tøj eller tage ud og flyve er svært for mennesker i meget store kroppe, og det er et reelt problem, som ofte skaber skyld og skam for dem, det går ud over. Hele dialogen omkring krop og sundhed er enormt stigmatiserende, fx bare det at kalde et menneske overvægtig hentyder til, at der en rigtig og forkert måde at være på. At skyde skylden på det enkelte menneske med fx slogans som “luk munden og let røven” er fuldstændig vanvittige, for det er så meget mere komplekst.

Faktum er, at vi ikke har ret meget succes med at påvirke vægten langsigtet. Hjernen og biologien arbejder imod os, og statistisk er det faktisk mere sandsynligt, at man på sigt ender med at tage på fremfor at tabe sig, ved at være på kur. Slankekurene ender med at påvirke vores stofskifte og forbrænding negativt, og det kan være uopretteligt. Slankekurene fucker med os psykisk og øger risikoen for en spiseforstyrrelse, især hvis man i en meget tidlig alder begynder at gå på kur. Begrebet “slankekur” dækker over alle former for restriktiv spisning. Det kan godt være det bliver kaldt livsstilsændring eller vaneændring, men ofte er det nøjagtig de samme psykologiske mekanismer, der ligger bag, så hvad end det kaldes som lyder smart, så er det stadig en slankekur.

Jeg håber du måske nu vil overveje, om det ikke var bedre at rette dit fokus mod noget andet end vægten. Du er så meget mere end blot din vægt.

Vil du læse mere om vægtneutral sundhed, så klik her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *